Mål for opplæringen er at eleven skal kunne:
- bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser
- bruke ulike funksjoner i bildebehandlingsprogram
- tegne bildemanus, redigere og manipulere enkle digitale opptak og vurdere bruk av egne virkemidler
- vurdere ulike budskap, etiske problemstillinger og visuell kvalitet i reklame, film, nettsteder og dataspill
- stilisere motiver med utgangspunkt i egne skisser i arbeid med mønster, logo, skilt og piktogrammer
- dokumentere eget arbeid i multimediepresentasjoner
Mer utfyllende om området visuell kommunikasjon:
"I visuell kommunikasjon er praktisk skapende arbeid med todimensjonal form og digitale bildemedier vektlagt. Form, farge og komposisjon samt idéutvikling, problemløsning og symbolbehandling er sentrale emner i hovedområdet. Eksperimentering med visuelle virkemidler står sentralt i arbeid visuell kommunikasjon i ulike medier" (Utdanningsdirektoratet, 2015a).
I arbeidet med visuell kommunikasjon på ungdomsskolen er det lagt vekt på at arbeidet skal være en kombinasjon med tegning og det digitale (Nielsen, 2012). Elevene skal jobbe med praktisk skapende arbeid, både todimensjonalt og digitalt. Ungdom som vokser opp nå er både mottakere og produsenter av visuell informasjon, en stor del av vår hverdag består av visuell kommunikasjon. Med Internett og smarttelefoners inntog i hverdagen gjelder det å få hjelp til å utvikle ferdigheter og å kunne reflektere over egen og andres visuell uttrykk (Nielsen, 2012).
Arbeidet med illustrasjon av bildebok i arbeidskrav 3 kan knyttes opp til noen av kompetansemålene som er presentert over. I arbeidskravet bruker jeg ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder, jeg bruker ulike funksjoner i bildebehandlingsprogram i etterarbeidet med bildet, og gjennom bloggen dokumenterer jeg eget arbeid i multimediepresentasjon. Å gi elevene en oppgave som ligner arbeidskrav 3 kan favne om halvparten av de kompetansemålene som er i området visuell kommunikasjon. Videre kan en trekke inn kompetansemålet om å jobbe med bildemanus, redigere og manipulere enkle digitale opptak, det kan være en videreføring av arbeidet med de første kompetansemålene.
I området visuell kommunikasjon på ungdomsskolen er det stor fokus på det digitale. Å kunne bruke digitale verktøy i kunst og håndverk handler både om å produsere arbeider digitalt og å ha kunnskap om digitale aspekter som kildekritikk og personvern, samt å tolke og søke informasjon i tekst og bilder (Utdanningsforbundet, 2015b). "Alle" har et kamera og det å ta bilder i hverdagen er blitt vanlig. Mange deler bildene sine på sosiale medier, som Instagram eller Snapchat. I den forbindelse kan arbeid med bilder gi elever mer kunnskap om bilder og digitale produkter (Dahling & Gjerde, 2009). Arbeid med egne bilder kan gi elever mer kunnskap om bildebehandlingsprogrammer, de kan jobbe med bildene sine ved å redigere de, lage collage, manipulere de og sette sammen flere bilder til nye bilder. For å kunne jobbe med egne bilder er det en forutsetning at man også forstår andres uttrykk gjennom bilder (Dahling & Gjerde, 2009).
I en verden der mer og mer av kommunikasjon er både visuell og digital er det viktig at elever får god nok opplæring om dette. Det digitale er en viktig del av arbeidslivet og fritiden, det bør derfor og få en viktig plass i skolen (Dahling & Gjerde, 2009).
Kilder:
Dahling, L., K & Gjerde, H. (2009). Å være digital i kunst og håndverk. I H. Otnes (Red.), Å være digital i alle fag (s.189-208). Oslo: Universitetsforlaget.
Nielsen, L., M. (2012). Fagdidaktikk for kunst og håndverk. I går - i dag - i morgen. Oslo: Universitetsforlaget.
Utdanningsdirektoratet. (2015a). Læreplan i kunst og håndverk, kompetansemål. Hentet fra http://www.udir.no/kl06/KHV1-01/Kompetansemaal?arst=98844765&kmsn=-1654775316
Utdanningsdirektoratet. (2015b). Læreplan i kunst og håndverk, grunnleggende ferdigheter. Hentet fra http://www.udir.no/kl06/KHV1-01/Hele/Grunnleggende_ferdigheter
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar